WELCOME TO MY BLOG

Hope You All Will Enjoy With It !!

Friday, June 26, 2015

New Life



Asalamualaikum....

Bismillahhirahmanirrahim....


Alhamdulillah.....hidup dah banyak berubah....banyak yang mahu dipahatkan sini...hanya menunggu waktu sesuai untuk mengarang....setelah sekian lama tidak berblogging...

Nak cerita dah abis study...dah keje...dah mengandung...dah bersalin...and now dah jadi ibu...hehe


Jumpa next entry ye...bye2







XOXO


Monday, July 14, 2014

Tamat 4 Tahun


Bismillahirahmanirrahim....

Assalamualaikum....




Ya ALLAH.......Alhamdulillah.......Tamat dah belajar dekat UPM....Setiap kali update blog, mesti ada ayat " dah lamanya tak update blog"....hahaha biasa laaaa....kemalasan melandaa....dah habis belajar lama dah...saja dok rumah goyang kaki...layan tV...tengok running man.....tidur....hahahaha...biasalahkan......time2 puasa ni....hehe

Sekarang ni dah bulan 7....bulan 6 hari tu dah abis final exam....last hantar thesis pun bulan 6....so sekarang ni tengah unofficial graduated sebab konvo bulan 11....fuhhh....lama lagi tuu....

Masa dulu mula2 masuk belajar....rasa macam lamanyaaa lagi 4 tahun baru nak habis....tapi sekarang rasa macam cepatnya dah habis...rasa macam tak percaya pun ada...

" Aku dah habis belajar!!!!!!"

Haha....kalau boleh nak jerit kuat2....macam2 aku dah tempuhi dalam masa 4 tahun ni...yang paling tak boleh lupa...sah2 la time aku kenal suami aku....aku tunang and aku kawen.....semua dalam 4 tahun nie....ALLAH dah tentukan jalan hidup aku....ALLAH tahu mana yang baik untuk aku....so aku terima je semuanya dgn REDHA.....   ^_^

Dulu aku macam tak yakin boleh buat thesis sorang2....mula2 dlu tahu yang thesis kene buat sorg2....rasa mcm tak mampu plak....n mempersoalkn "tak boleh ke buat 2 org utk 1 thesis"...haha....and akhirnya....aku berjaya buat sorg2.....

Alhamdulillah......jalan aku buat thesis ALLAH permudahkan sangat!! aku tak la sampai nangis2.....stress tu adalah...tu pun sendri yg cari stress tu....suka buat benda last2 minit...kan dah stress....Ada certain kawan2 aku yang nangis2....buat thesis ni...aku alhamdulillah.....takda sampai tahap tu....Terima kasih dekat DR.NORHASMAH sebab banyak bantu aku buat thesis nie....walaupun dia ada marah2....aku terima marahan dia tu....sebab apa yang dia marah tu betul....apa yang dia cakap tu betul....semua untuk kebaikan aku.....sampaikan satu tahap aku rasa...."baik aku kena marah....kalau dia tak marah aku...mmg tak siap laaa thesis aku nie...." Terima Kasih DR..

Aku pun nk terima kasih dekat semua yg tolong aku.....suami aku...tolong bab financial....family aku....moral support....kawan2 aku...tolong collect data especially Alya and Aie......TOlong guide aku buat thesis....Terima Kasih semua....

Aku ingat lagi masa hari KHAMIS aku nak hantar thesis....pagi aku keluar rumah dalam kul 10...sebab nk elak jam org pegi keje...sekali jam jugaaaaaa.....haishhh.....aku sampai sebelum kul 12 kot....itu pun rushing sebeb DR. ada meeting....haha...sampai bilik DR. dia dh kunci pintu...hampa gler masa tu...aku pun tunggu laaaa depan bilik dia...sekali Dayah n elin dtg...kami sembang2....tiba2 DR. buka pintu...hehehhehehe....lawak laaa....aku pn minta maap dtg lewat n minta DR check kn...aku dah print siap2...aku suruh DR sain skali...aku pegi bind hardcover n hantar...semua dalam sehari je...kena bayar mahal untuk hard bind pun aku sanggup....dari kene redah jam dkt KL nie...buang masa!!Alhamdulillah.....semuanya selesai dah...tunggu nak konvo je..hehe

Sekarang nie bulan puasa....1 time puasa as husband and wife...hehe...sekarang tngh cuti....so aku fully housewife....hari 1st puasa je kami beli lauk...lepas tu masak sndri or berbuka dkt luar...Alhamdulillah....dapat masak utk sahur n berbuka...walaupun simple....asalkan air tangan sendiri....harap2 lepas ni dapat tingkatkan lagi skill n dapat tingkatkan lagi IBADAH...

Masa lepas abis belajar....aku ada la pegi interview ckit n aku dah dapat keje....alhamdulillah....xpe..keje je mana2 dlu....nak dapatkn experience....aku pun tak sure aku boleh survived ke tak dgn keje ni...InsyaALLAH aku akan buat yang terbaik...mmg tak sabar nak keje...perasaan takut pun ada..ye la...nie 1st time keje full time...sebelum nie part time je..harap2 aku boleh buat yg terbaik...amin!!

Panjang berjela dah aku mengarang kenangan hidup aku....nak layan running man plak la...hehe....lepas nie kene masak plak utk brbuka...lain kali aku mengarang lagi...sebenarnya banyak nak share...tp kesempatan tu takda lg....see u next time..bye!!!



XOXO

Monday, March 03, 2014

Persiapan Sebelum My Wedding Day


Bismilah....

Assalamualaikum.....

Setelah sekian lama....akhirnya update juga pasal majlis kahwin aku...kali nie aku nak cerita pasal persiapan je...nie kiranya ala2 part 1 laa...hehe

Macam biasa...kita hanya mampu merancang...ALLAH je yang berkuasa untuk tentukan segalanya...Biasalah...kawinkan sekali je seumur hidup...mestilah kita nak buat yang terbaik....tapi...haha...plan mcm2...last2..buat mana yang mampu je...hekhek

Masa time aku kawen nie...masa cuti mid sem...n before raya haji...tak tersengaja pilih tarikh nie...mula2 sebab nk tarikh cantik 13.10.13...lepas tu bru tngok calendar...2 hari sebelum raya haji...so, ada gak yang tak dapat datang sebab balik kampung nak raya..

Persiapan memang certain benda dah buat awal2...mcm hantaran...masa dkt kolej aku dah buat..kalau bab2 tempah2 makanan, baju sanding, pelamin...lagi la kami dah buat awal...habis semua pameran pengantin kami pergi..dari shah alam ke PWTC smpai ke Wangsa Maju...mostly kami pergi...dekat tempat2 mcm ni kita akan jumpa banyak bridal n diorg akan buat harga promosi...selalunya diorg akan minta kita bayar deposit terus untuk dapatkan harga tu..tapi jangan tergesa2...nanti menyesal...buat pilihan yang paling tepat...survey puas2 dulu...jangan risau...banyak pameran pengantin yang akan diadakan...korg juz kene rajin pergi...

Kitorg setelah buat survey, akhirnya kami pilih eda ali bridal...lokasi dia dkt Bangi je...diorg dapat bagi ape yg kitorg nk dengan harga yang kitorg mampu..

Pakej yang kitorg ambik nie...FULL Package...ALL in 1 package...so kitorg xyah pening2 nak tempah dekat tempat lain...cuma perlu sediakan kad kawen, kek kawen n goodies...sapa nk candy booth or photobooth...kene la buat sendiri...n dewan pun kene cari sendiri...

So beberapa hari sebelum majlis, aku sibuk dengan hantaran n goodies...kek kami dah tempah...yang paling penat ialah buat goodies...sampai pagi x siap2 lagi...ini disebabkan family aku datang lambat sebab adik kecik aku ada exam...so kene tunggu dia abis exam baru diorg datang....huhu

Malam sebelum wedding...kami sempat ke Jalan TAR...haha...shopping benda ckit n aku buat inai dkt sana....lepas balik tu...aku pegi tengok dewan jap...lepas tu balik umah dkt klang sambung buat goodies..

Ya ALLAH....penatnya hanya ALLAH je yang tahu...tido brape jam je...tapi sebenarnya xleh tdo sngt pn...dok fikir ape xtw la...esok paginya kalut2 siap nk g nikah plak...Majlis aku sehari je...Nikah pagi...petang sanding n habis...xpe la...penat sehari je...lagi pun aku xnak susahkn sape2...boleh bajet juga...sebab kenduri sehari je...aku buat 1 kenduri je..belah perempuan n belah laki buat dekat KL...senang cite...semua Family turun KL...xyah nak susahkan sape2...

Kendurikan patutnya satu majlis yang memudahkan...bukan untuk menyusahkan...ALHAMDULILLAH...walaupun penat...berjalan dengan lancar juga....

Ucapan JUTAAN TERIMA KASIH dekat semua terutama pada FAMILY aku, FAMILY suami, KAWAN2, BRIDAL n semualah...TQ sooooo much!!!

Mari kita tengok gambar sekitar persiapan yang aku buat...majlis aku simple je....buat mana yang sempat je...syukur semuanya dah settle...  ^_^




Nie masa datang dewan tengok kawan buatkan candy bufet...TQ ALYA, AISHAH n AIE..tq sebab sudi datang dari UPM ke DAMANSARA untuk buatkan ni..TQ dekat Hazirah n pasangan datang malam2 untuk tengok dewan..takut sesat esoknya..hehe..tq tq tq

Gambar bawah nie pula..persiapan masa aku free dkt kolej...aku buat goodies...aku buat sendiri OKEY!!..TQ ecah tolong designkan corak tu....nie hasil kreativiti sendiri...kalau nak tempah boleh la pm ye...haha








Nie yang paling seksa!!! nak kene gunting satu2 untuk seribu goodies....mencabar betulllllll



Nie masa proses untuk masukkan benda dalam goodies...aku letak air mineral yang comel nie...aku letak kerepek n ada gula2...semua buat sendiri...TQ family sebab berjaga untuk siapkan semua nie...nasib baik tak jadi ZOMBI..hhahaa


Comelkan air mineral seamaster nie...sesuai untuk bagi masa event2... ^_^

Nie pula hantaran...aku buat sendiri juga...barang2 decoration aku beli dkt Chaw Kit KL...murah2 belaka dekat sana...aku buat simple2 je..jangan membazir...duit banyak lagi nak guna untuk benda lain...buat bagi ada sudahhh...knnnn  :)







Sila abaikan muka n posing yang keletihan nie...Masa dekat dewan...sempat lagi AISHAH letakkan inai dekat hujung jari...tq tq tq



Bawah nie pula...gambar masa org india dkt JLN TAR lukis inai....sebelah tangan RM5....ikot design juga...Kalau design yang banyak corak...sebelah tangan RM10...





This is my FAMILY...terima kasih korg...Tq sebab semua hadir n teman pergi JLN TAR...sempat la juga bawa diorg jalan2 dkt situ...maaflah kalau tak sempat nak bawa pusing 1 KL...nanti datang lagi ye...


Nie pula baju masa nikah....gambar nie diambil masa pagi2 sebelum nak pakai...hehe...sempat lagi youuu...


Thats ALL cerita untuk persiapan..lepas nie nak update pasal MAJLIS pula....banyak gambar nak upload untuk kenangan kami suami isteri bersama... ^_^

See you soonn..!!!




Friday, February 28, 2014

Renungan Bersama..

Renungan kita bersama.....
Wang syiling jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik mambancuh simen. Melihat logam kecil itu , tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama , tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.
Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya . Lelaki itu menoleh ke kiri ,kanan dan sekelilingnya.Tiada siapa yang berdekatan dengannya . Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.
Tidak lama kemudian, lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya . Pun sama , dia mengambil dan menyimpannya .
"Rezeki aku !" Kata lelaki itu dalam hati.
Lelaki itu tidak sedar , logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya dari aras lapan bangunan separuh siap yang mereka bina itu.
Sebenarnya, ketuanya mahu memanggilnya. Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan , cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah. Namun, jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut. Dek kerana itulah, ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas. Mudah-mudahan dapatlah dia menyampaikan pesanannya kepada pekerjanya itu.
Sayangnya, sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah, lelaki itu masih belum jugak mendongak ke atas.
Lantas , ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah. Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu . Setelah merasa sakit , lelaki itu mendongak ke atas, melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yang menyerang tadi.
Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yang sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.
Sahabat sekalian, Allah sering menjatuhkan rezeki (syiling ) , rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita. Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas utk mengingati dan bersyukur dengan kurniaanNya. Tetapi , acap kali kita lalai utk 'mendongak' ke atas, sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa ucapan syukur.
Seperti kisah ketua dan pekerja tadi , apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian, lalu dia jatuhkan pula 'batu' yg berupa musibah, kegagalan, keperitan dan pengalaman yg menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu , barulah kita teringat utk mendongak, menadah tangan utk bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

Monday, February 17, 2014

Sem Baru..Sem Akhir..Tahun AKHIR!!!

Bismillah...

Asalamualaikum.....

Syukur kehadrat ilahi kerana memberi kesempatan untuk terus hidup dan terus berjuang sebagai pelajar tahun akhir..

Ya Allah...lagi berapa bulan bakal menamatkan kehidupan sebagai pelajar IJAZAH...4 tahun berada di sini akan menjadi tahun2 yang amat bermakna bagi diri ini..

Hari ini merupakan hari pertama semester akhir...semoga ianya menjadi permulaan yang baik agak diri ini dapat terus berjuang untuk melakar kenangan dan keputusan yang terbaik...

Semoga segalanya berjalan dengan lancar dan sentiasa mendapat rahmat dan keberkatan daripada yang MAHA ESA....

Ameeennnn...


^__^



Friday, November 22, 2013

Its our memory...our beginning...our journey....

Bismillahhirrahmanirrahim.....

Assalammualaikum...

I keep repeating....that in my life...i really did not expect this will happened so soon...but, GOD has planned it for me...and Alhamdulillah.....it already happened and im so thankful... ;')

Dulu aku dah pernah post pasal majlis tunang aku....kali nie nak cite pasal majlis kawen aku pula....tapi sebelum tu...mari kita imbas balik titik permulaan semua ini berlaku agar ia akan menjadi kenangan terindah dalam hidup aku dan dia... :')

Untuk pengetahuan korg...or yang memang dh tahu....aku nie species anti kawen muda...haha...kalau boleh nak abis belajar, nak keje, nk jalan2 pusing dunia...nk tolong family baru fikir nak kawen....tapi...ALLAH dh tulis takdir kita....nak tak nak kita kene redha....

Sekarang boleh cite panjang2 sebab dah kawen.....dlu xkawen lagi so xleh nk cite over2 sngt...hehe...once upon a timee~~~~~~~~

Mula2 aku jumpa dia a.k.a my husband now kawan aku si ana n suami dia yg cuba kenalkan....haha...lawak pula ble imbas balik...ana kata memandangkan aku single...so dia nak kenalkan aku dgn seseorg...haha...aku pun ingat main2 je laaa....aku siap kata lagi...kaya x??handsome x?? so aku kata nk tngok dkt FB...ikot peredaran masa la kata knn....so dia pn bg la link fb dia....aku tak add dia pun...stalk mcm tu je...nk knl dgn aku...add la aku..haha...sory aku nk add dia....pastu ana bg tw yg si dia xleh add aku sebab dkt fb aku xda add friend...mayb aku dh privatekn fb aku smpai org lain xleh nk add....mula2 mls nk layan...sebab kesian bnyk kali minta suruh add diaa...aku pun add laaa....masa tu xda feeling langsung....main2 n melawak2 jaaa....ambik kau....dah kawen pun aku dgn dia...so bleh la nk salahkn ana sebab dia aku kawen awl...hehe (padahal dalam hati terima kasih banyak2 anaaa...hekhek)

Aku add je...sory nk suruh aku msg ke ape......pastu dia yg msg aku....nie msg first kami...

 Ai...u mber fikri ek...thnks yer add...he...tgh stdy ke tue?hehe

DIa mula2 main u and i...aku main awk saya...hahah......bandar la sngt mamat nie.....haha...mula la perkenalan kami dkt fb.....aku layan je....xda niat ape2 pn....masa tu nk final exam...aku agak bz.....so layan mcm tu je......pastu masa tu...ana bru nk kenalkan aku,kah n ecah dgn bakal suami dia...masa tu kami xtaw pun ana dah nk kawen...terkejut gak laaa dngr berita ana dah nak kawen....aku mula tnya mcm2..btl ke nk kawen...knp nk kawen...kn xabis belajar lg....haha...anti kawen muda la kataknnnn...

Masa nie aku dh start berkenalan dgn si dia...dia ajak jumpa...sure la aku xnk...haha....dia kawan keje suami ana...nak di jadikan cerita....masa ana nk bwa kami jumpa bakal suami ana...dia bwa skal si dia nie....pndai btl plan knnnn.....aku xtaw pn dia dtg...niat nak jumpa ana, kah n ecah n bakal suami ana...tup2 dia muncul....kami first jumpa dkt mines...dkt mcd...haha...masa tu aku dok sembang2 dgn ana n suami ana...pastu dia muncul buat muka xtw malu... =.="

Cadangnye...lepas jumpa dkt mines...kami nk p dkt ecah pastu dkt kah dkt shah alam....si dia pn sibuk ...nak ikot...sanggup kau....haha...kami diam je...tak cakap bnyk....dia pn ikot la smpai ke shah alam......seharian kami spend masa sama2....with my bestfriends....jalan dia nk kenal aku senang gak la...sebab dia kenal kawan2 baik aku sekali....

Malam tu kami pergi i-city...dkt ctu kami jalan2 n kenal2.....n dia buat suprise bg aku mug(cawan) yg ada gmbr aku n dia....mcm pelik je aku masa tu...bru jumpa kot....1st time jumpa..dah bg bnda mcm tu...ape la mamat nie...haha...kwn2 baik aku tahu la ape yg aku fikir...hahaha

Lepas tu....aku pergi umah ecah n esoknya balik UPM....dah nk start final exam klu tak silap aku....so, masa nk exam tu....dia ada la minta nk dtg jumpa aku dkt upm....mula2 aku xbg...setelah dipujuk....aku bg la dia dtg....dia bwa makanan utk aku...aku ingat lg...masa tu aku ada exam esoknye...so aku xleh kuar...aku leh mkn dkt kolej je...dia pn bwa la makanan utk aku n dia bwa ais krim tu conetto...haha...abis cair kau ais krim tu...haha...dia tahu aku suka mkn ais krim...smpai skg tabiat tu xleh nk buang....haha

Kami makan sama2...dia beli pizza...so kami makan pizza sama2 dkt kolej...haha....lepas tu kami dh xjumpa...aku exam n cuti sem...1bulan lebih klu x silap...mmg lost contact jap....dia ada bg tw aku dia snggup tnggu aku sebulan...hahaaa....memang lawak...cian dia.....tapi kami ada gak jumpa n buka puasa sekali...masa aishah nk pegi umrah and alya nk pegi UK....aku turun KL jap jumpa diorg...so jumpa si dia sekali...haha

Lepas tu naik sem....mula la contact balik...jumpa balik...hekhek....masa tu dia dh serious....haha...tatoootttt.....dia kata dia xnk lepaskn peluang yg ada....tak putus asa btl dia nie...haishhh....aku masa tu dh mula nk refuse dia....xnk laaaa....cian dia....nnti sebab aku dia kawen lambat...aku xnk kawen lg....dh bnyk kali suruh dia cari lain...dh bnyk kali kata dkt dia xnk kawen lg..xnk ada komitment dgn sape2...haha...bg alasan dkt dia nk kawen 10 tahun lg...n jawapan diaaa...mmg buat aku bengang masa tu...xpe dia snggup tnggu....arghhhhhhh......p la cari org lain!!!!...haha

Tapi dia tak pernah putus asa...he keep trying....n akhirnya dia berjaya buat aku kawen awal dgn dia!!!!!!!! arghhhhhhhhh.......marah lg...sebab dia aku kawen awl....!!!haha...mula2 decide nk tunang mmg takut...semua mcm main2 je...haha...takut nk bg tw mak n ayah....bagi ke diorg...haha...aku ni biar btl nk kawen nk tunang???

Haha...mmg seyes x jangka semua nie btl2 jd....main2 je...aku pun fikir gak...xnk buat dosa bnyk2...dh la dosa sedia ada pn dh bnyk...nie nk tambah2 lg...huhu....so kami decide nk tunang...haha...mula2 tarikh bukan main 2015 la...2016 laaa...2017 laaaa...haha last2 2013 dh kawen...mmg gatal...hahahaha...tarikh kawen n tunang pun main2 pilih je...13/4/13 n 13/10/13...suka nombor tu...cantik...last2 jadi btl.....

Mmg bnyk dugaan yg kami tempuh.....tp alhamdulillah......ALLAH bantu hamba DIA yg nk buat baik....dia bnyk sabar la dgn aku...haha....dia xmudah putus asa dgn aku...dia bnyk berusaha dgn aku....n akhirnya...aku milik dia....   :')

Perkenalan kami tak lama pun....kalau dah jodoh...takyah lama2...sekejap je dah jadi milik dia....dan sekarang dah sebulan lebih aku jadi isteri dia.....alhamdulillah....

Wahai suami....isterimu ini banyak kelemahan...banyak yg perlu dibaiki...banyak yg perlu dibimbing...terima kasih kerana sudi menjadi suami, menjadi imam n insyaALLAH menjadi bapa kepada anak2 ku kelak...

Wahai suami....sudilah untuk bersama2 ku menempuh kehidupan ini...sudilah bersama2ku menuju ke syurga abadi....terima kasih kerana sudi menerima kekurangan diri ini....terima kasih kerana sudi menjadikan aku suri dalam hidup mu...

Wahai suami....doaku agar penyatuan ini akan kekal abadi...penyatuan yg akan membawa kita ke syurga yg kekal abadi.....penyatuan yg akan membuatkn kita sama2 berbakti kepada agama, bangsa dan negara ini....aminnn

Wahai suami...isterimu ini amat mencintaimu dunia dan akhirat.... :')




Saturday, November 09, 2013

My Pre-Wedding Picture by Aliah Aqilah a.k.a Alya a.k.a Yaya =)



Bismillahhirrahmanirrahim.....

Assalammualaikum...

Maaf berjuta-juta kali sebab lambat upload gambar nie..haha...biasalah...kesibukan student final year + kawen lagi...fuhhhh...fizikal dan mental kena kuat beb...

Sebenarnya...masa tngh menaip entry nie...aku telah pn bergelar isteri kepada jejaki pilihan ku...hehe...cewahhhh....tp kne ikot giliran dlu...entry pre-wed kne upload dlu...nnti x ikot urutan..haha (mengada giler minah nie... +.+ )

so, jom enjoy gmbr2 nie.....both of my camerawomen ada bakat masing2....so, hasil pn berbeza2...n both i like!!...thanks korg..muahh...muahhh...muahhh  =)




















Okey...thats all pic from yaya a.k.a Alya......Tq so much for all this pic....hope u all like it...n waiting for next post about my wedding...see u againnn ^_^




There was an error in this gadget